h

Lihasvoimaharjoittelulla on lukuisia terveysvaikutuksia. Keski-ikäiselle varsinkin se on hyödyllistä sen takia, että se ennaltaehkäisee tuki- ja liikuntaelinten vaivoja sekä ikääntymismuutoksia lihaksissa ja luissa. Jos kilojen kanssa kamppailee niin kannattaa aivan varmasti käydä salilla koska tehokas voimatreeni polttaa tehokkaasti rasvaa sekä parantaa sokeritasapainoa.  Lihas kuluttaa nimittäin levossa kolme kertaa enemmän kaloreita kuin rasvakudos. Voimaharjoittelu voi siis lisätä aineenvaihduntaa huomattavasti.  Jos treenaa, voi myös syödä hyvin ja samalla pitää paino kurissa.  Itselleni on ainakin tärkeä, että voin syödä paljon laskematta jokaista kaloria. Mielestäni tärkein hyöty, mitä liikunnasta saa, on kuitenkin henkinen: tulee yksinkertaisesti mielettömän hyvä olo. En tiedä, miten muuten kestäisin arjen koettelemuksia, jos en harrastaisi liikuntaa.  Itse asiassa voimaharjoittelun vaikutus alakuloiseen mieleen on yhtä voimakas kuin mielialalääkkeiden vaikutus (ilman ikäviä sivuvaikutuksia). Tarkkaa mekanismia ei tunneta, mutta todennäköisesti treenien tuoma hyvä olo johtuu siitä, että voimaharjoittelu saa aikaiseksi voimakkaita biokemiallisia muutoksia aivojen kemiassa. Voimaharjoittelu myös lisää itseluottamusta ja parantaa itsetuntoa, mikä sekin parantaa elämänlaatua.

Oikealla tekniikalla lihaskuntoharjoitukset ovat turvallisia ja tehokkaita kaikenikäisille miehille ja naisille, myös niille, jotka eivät ole täysin terveitä. Tutkimusten mukaan, esimerkiksi sydänsairauksia tai niveltulehduksia sairastavat potilaat hyötyvät eniten juuri liikunnasta, joka sisältää punttitreenin vähintään pari kertaa viikossa. Myös diabeteksen, osteoporoosin ja masennuksen hallinnassa voimaharjoittelusta on tutkitusti hyötyä. Varsinkin keski-ikäisten naisten kannattaisi mielestäni sisällyttää voimaharjoittelu liikuntaohjelmaansa. Naiset, jotka ovat jo ylittäneet vaihdevuodet, voivat nimittäin menettää 1-2% luumassastaan vuosittain.h

Voimaharjoittelu tutkitusti lisää 50-70-v, naisten luiden tiheyttä ja vähentää murtumia. Aerobinen liikunta on toki myös tärkeä ja lisää kestävyyskuntoa, mutta ei rakenna lihasvoimaa. Vaihdevuosia ylittäneiden naisten voimataso nousi 75% voimaharjoittelun avulla yhdessä vuoden kestävässä tutkimuksessa (kts linkki). Jos haluat pysyä terveenä ja vahvana myös ikääntyessä, lisää siis tehokas lihaskuntoharjoittelu viikko-ohjelmaasi!

Share