Korvatulehdukset

Korvatulehdus ja homeopatia

Korvatulehdus eli välikorvatulehdus (otiitti) tarkoittaa, että tärykalvon takana on kertynyt tulehduseritettä.Keski-Euroopassa on hyvin yleistä, varsinkin Saksassa ja Sveitsissä, että lapsille määrätään korvatulehdukseen lääkärin vastaanotolla homeopaattista lääkettä. Suomessakin monet tyytyväiset vanhemmat, myös minun asiakkaat, ovat iloinneet siitä, että homeopatialla on päästy eroon lasten korvavaivoista. Huomioi, että Suomessa terveydenhuollon viranomaiset eivät vielä hyväksy homeopatiasta tehtyjä tieteellisiä tutkimuksia riittävinä, joten pidetään homeopatiaa toistaiseksi tukihoitona korvatulehduksessa. Katso linkki Frein & Thurneysenin korvatulehdustutkimuksesta tämän sivun alaosassa. Käytän samaa polaritettianalyysimenetelmää kuin Heiner Frei akuuttien analysoimisessa.

Mikäli korvatulehdus tai korvaongelmakierre on jatkunut pitkään, myös homeopaattinen hoito kestää pidempään ja siihen tarvitaan useita valmisteita parantumisen eri vaiheissa, kuitenkin aina yksi valmiste kerrallaan. Homeopaattina en tee diagnooseja, joten aina tulisi tarkistaa lapsen korvat lääkärin vastaanotolla myös homeopaattisen hoidon jälkeen. Näin voimme olla varmoja siitä, että korvat ovat terveet. Mikäli näkyy tulehduksen selkeitä oireita, keskustele hoitavan lääkärin kanssa, vaatiiko tulehdus välitöntä antibioottihoitoa vai voidaanko seurata tilannetta ja katsoa, miten homeopaattinen hoito tehoaa.

Korvatulehdus on myös aikuisilla. Aikuisten kanssa kyselen myös tarkkaan stressitekijöistä, lasten korvatulehduksissa kanssa keskitymme enemmän havannoimaan fyysisiä oireita. Homeopaattina en puutu lääkäriin määräämiin lääkityksiin, vaan katson ainoastaan homeopaattisesta näkökulmasta sopivaa homeopaattista valmistetta. Sairaudessä esiintyvät yksilölliset oireet toimivat ”karttana” oikean homeopaattisen lääkeaineen löytämiseksi.

Mitä korvatulehduksessa kannattaa huomioida

Korva on meille erittäin tärkeä elin, jossa sijaitsee mm. tasapainoelin, joten korva-tulehdusten omatoiminen kotihoito ei välttämättä ole riskitöntä. On hyvä tuntea korvan anatomiaa ja fysiologiaa sekä tunnistaa vaaralliset merkit erityisesti meningitiksen tai mastoiditiksen varalta. Erityisesti voimakas niska- tai päänsärky sekä jäykkyys, nouseva kuume ja uupumus ovat merkkejä siitä, että lääkäriin on otettava pikaisesti yhteyttä. Homeopaattina kyselen aina lääkärin lausuntoa tilanteesta. Kannattaa myös kysellä tarkkaan, miltä korva näyttää, minkä väristä eritettä siellä on ja minkälainen koostumus sillä on. Tiedosta on hyötyä homeopaatille.

Jos kipu on kova eikä homeopaattista lääkitystä ole saatavilla tai se ei ole syystä tai toisesta mielekäs, kannattaa lapselle antaa särkylääkettä tai puudutustippoja. Kipulääke ei välttämättä vaikuta häiritsevästi homeopaattiseen (rakenne)hoitoon, mutta saattaa kuitenkin viedä tärkeitä oireita pois, jolloin akuuttilääkkeen valitseminen on vaikeampaa.

Muutamia  homeopatia-korvatulehdus kotihoitovinkkejä

Yleisiä vinkkejä korvatulehduksen homeopaattiseen kotihoitoon
Korvatulehduskierteessa voi olla hyvä välttää maitotuotteita (myös vehnän ja maissin välttäminen saattaa helpottaa oireita) liman muodostumisen vuoksi.

Normaalisti lapsi on itkuinen ja rauhaton korvakivun kanssa ja tyypillisesti kipu alkaa yöllä. Tällöin on tärkeää osata erottaa homeopaattisten aineiden eri oirekuvat toisistaan. Mikäli tärykalvo puhkeaa, voidaan eritteen ulostulemista nopeuttaa ja helpottaa lääkeaineella, joka sopii kokonaisoirekuvaan, esim. Silica, Mercurius jne, mutta tällainen akuutti kuuluu jo homeopaatin vastaanotolle.

Aconitum napellus

Nopea ja yllättävä akuutti, joka alkaa erityisesti kylmän ja kuivan, tuulisen sään tai kylmettymisen jälkeen.
Tunnetila: levoton, hermostunut, pelokas, jopa kauhuissan ja paniikissa.

Korva:
kova, äkillinen kipu
toinen korva tai poski voi olla punainen ja toinen kalpea
Yleistä:
kova jano
korkea kuume
kuumottavat, punaiset kasvot

Pahentavat tekijät: yö, kuuma ja ummehtunut huoneilma, musiikki, tupakka, kylmä ja kuiva tuuli
Helpottuvat tekijät: viileä ja raitis ilma

Belladonna

Korvatulehdus ja korkea kuume. Myös nopeasti ja äkillisesti alkava akuutti. Uimisesta tai hiusten kastelemisesta johtuva vilustuminen, josta tulehdus nopeasti seuraa.
Tunnetila:kiihtynyt, rauhaton, itkee, jopa aggressiivinen kivun kanssa (puree, sylkee, potkii erityisesti korkean kuumeen aikana, jolloin saattaa myös hourailla).

Korva:
kova, tykyttävä kipu
Monesti oikea korva, ulkokorva usein punainen ja polttava
tärykalvo erittäin punainen ja pullistunut, “puhkeamaisillaan”
ei anna tutkia korvaa

Yleistä:
kuumat ja punaiset kasvot, mutta kylmät raajat
janoton, mutta saattaa haluta limonadia
pupillit laajentuneet

Pahentavat tekijät: 3pm, keskiyöllä, veto, meteli, tärinä, makuuasento
Helpottavat tekijät: lämpöiset vaatteet, peittoon kääriytyminen, lämpö, pystyasento

Chamomilla

Erityisesti pienten lasten ja vauvojen akuutit, jotka alkavat yöllä.
Tunnetila: “känkkäränkkälapsi”, mikään ei helpota sietämätöntä kipua.
Lapsi huutaa ja heittäytyy taaksepäin, on erittäin ärsyyntynyt ja vaativa. Oikukas, haluaa jotain ja kun saa sen, heittää pois.

Korva:
äärettömän kivulias koravakipu, hyvin kerkkä kivulle
ei anna tutkia korvaa
toinen poski punainen, toinen kalpea

Pahentavat tekijät:
korvan koskettaminen, tutkiminen
tuuli (saattaa jopa pelätä tuulta!), kumartuminen, yö
kylmä ilma yleensä, mutta paikallisesti < kuumuudesta

Helpottavat tekijät:
sylissä kantaminen, voimakas keinuttaminen ja liike (aikuisilla vauhti), tärinä
lämmin vaatetus

Pulsatilla

Yksi yleisimpiä valmisteita lasten korvavaivoissa, niin akuutisti kuin kroonisestikin. Akuutti alkaa usein vilustumisella.
Tunnetila: hyvin itkuisa ja tarvitsee paljon hellyyttä ja huolenpitoa, itsesääli. Viihtyy sylissä ja haluaa kannettavan hitaasti ja rauhallisesti.

Korva:
kivulias, “räjähtävä” tunne korvassa, “kuin jokin pyrkisi ulos”
korva tukossa (ei kuule hyvin), sykkivä tunne, jopa sykkivä ääni
kipu voi levitä kasvoihin ja hampaisiin
ulkokorva punainen ja turvoksissa
erite paksua, keltaista ja pahanhajuista

Yleistä:
yleensä lämminverinen ja viihtyy paremmin viileässä
kuumeinen, ei janoinen
vaihteleva: nyt leikkii terveenä ja yhtäkkiä taas sairas
kaikki eritteet: keltaista, vihertävää, paksua, ei ärsyyttäviä (mieto), runsasta

Pahentavat tekijät:
kuumuus, lämpö, tunkkainen huoneilma
yöllä ja illalla
raskas ja rasvainen ruoka

Helpottavat tekijät:
lohduttaminen ja hellyys, seura
sylissä kantaminen ja hidas liike
raitis ja viileä ilma

Lähteet:

A DICTIONARY OF PRACTICAL
MATERIA MEDICA
– John Henry Clarke, M.D.

HOMŒOPATHIC MATERIA MEDICA
– William Boericke, M.D.

THE GUIDING SYMPTOMS
OF OUR MATERIA MEDICA
–  Constantine Hering, M. D.

———————————–

Lue blogistani kirjoitukseni Heiner Frein korvatulehdustutkimuksesta! Tämän tutkimuksen mukaan sai homeopaattisen hoidon tuloksena 39 % potilaista apua kipuunsa kuuden tunnin kuluttua ja toiset 33 % kahdentoista tunnin kuluttua. Tämä oli 2,4 kertaa nopeampi kuin plasebokontrolliryhmällä.

Frei & Thurneysen (2001) käyttivät akuutissa korvatulehduksessa usein myös muun muuassa Sulphur, Lycopodium, Calcarea carbonicum ja ja China officinalis. Omiin suosikkeihin kuuluu myös Hepar sulphur. Oireiden yksilöinti on tärkeä ja akuutissa ei voi odottaa pitkään, vaan apua pitää saada nopeasti.  Suosittelen homeopaattista materia medican opiskelua ja oman homeopaatin konsultointia kaikissa akuuteissa, mikäli homeopatia on sinulle uusi asia, tai mikäli olet epävarma homeopaattisen valmisteen sopivuudesta.

 

Pulsatilla

Tutkimuslähde:

Frei, H., & Thurneysen. A. (2001). Homeopathy in acute otitis media in children: Treatment effect or spontaneous resolution? British Homeopathic Journal, 90 (4), 180-182
DOI: 10.1054/homp.1999.0505

Korvatulehdus homeopatia

Homeopaattisen lääkinnän vaikutus akuutti keskikorvan tulehduksen aiheuttamaan korvakipuun. (Frei & Thurneysen, 2001.)

 

Vastuuvapauslauseke

Tässä kirjoituksessa annettuja tietoja  ovat viitettä antavia eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan ammattihomeopaatin konsultaatiota, lääkärin diagnoosia tai lääkärin määräämiä lääkityksiä, virallisen terveydenhuollon ohjeita, vastaanottoa tai hoitoa. Kirjoituksen tarkoitus on lisätä homeopatian tietoisuutta.

 

Share